container_top
Jeg tilbyder:
- selvforståelsessamtaler og kurser for børn, unge og voksne med ADHD eller ADD.
- parterapi for par, hvor den ene eller begge har ADHD eller ADD.
- familierådgivning til familier, hvor et barn har ADHD eller ADD.


ADHD og ADD er begge forkortelser for diagnoser der betegnes som ”opmærksomhedsforstyrrelser”.
Forkortelserne står for Attention Deficit Disorder med eller uden Hyperaktivitet.

Man taler p.t. om tre varianter indenfor denne diagnose: 1. Personer, der enten primært har en opmærksomhedsproblemer. 2. Personer, der primært har problemer med hyperaktivitet og impulsivitet. eller 3. Personer, der har både har problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

At have ADHD eller ADD betyder altså, at man har udfordringer med målrettet at fokusere sin opmærksomhed, f.eks. i skolen eller på arbejdet eller i en samtale med et andet menneske. Man kan opleve, at ens opmærksomhed bliver ”kuppet” af indtryk fra omgivelserne eller af et væld af indre tanker og impulser. Ens evne til at koncentrere sig og fordybe sig er således meget sårbar, med mindre emnet er noget, man er særligt motiveret for og optaget af.
Ofte betyder kampen om at samle opmærksomheden, at man har svært ved at strukturere sin tid, og at aftaler eller påbegyndte aktiviteter glemmes, fordi noget andet kommer til at fylde ens opmærksomhed. Mange oplever af disse grunde en del sociale udfordringer og faglige og jobmæssige problemer.

Hyperaktiviteten kan komme til udtryk som et stort behov for at bevæge sig for at få ”ro i hovedet” til det konstante arbejde med at fokusere opmærksomheden og koncentrationen. Det kan både komme til udtryk som et behov for f.eks. at tegne kruseduller, vippe med foden, vride sig på stolen eller gå på toilettet/uden for døren for personen i en undervisningssituation, eller det kan komme til udtryk som et behov for at dyrke meget sport eller andre aktiviteter.
Hyperaktiviteten kan også komme til udtryk som et stort talepres på grund af en konstant tankeaktivitet, og mange med ADHD eller ADD kæmper med sociale udfordringer omkring at komme til at fylde for meget, fordi man ”taler mens man tænker”, og det går hurtigt og i mange spor og kan stå på længe, uden at man opdager det.

Impulsiviteten kan opleves som store problemer med at regulere hvad man gør, og hvad man f.eks. putter i munden. Man får måske en impuls til at spise noget sødt, spiser ikke bare 5 stykker slik, men tømmer hele posen og oplever først forsinket/efter et stort indtag fornemmelsen af at være ”fyldt op”. Dette giver udfordringer i mødet med alt det i samfundet, som kræver at man kan regulere sig selv i sit forbrug for at det ikke bliver problematisk: f.eks. mad, alkohol, rygning, penge, spil, hash og andre stoffer.
Udfordringerne med impulshandlinger og kampen for at kunne mærke hvornår nok er nok og herefter stoppe sig selv igen, kan også medføre hyppige brud og skift i relationer f.eks. som jobskift og kollegaskift, karriereskift, partnerskift, venneskift o.l..

En stor gruppe af personer med ADHD eller ADD oplever med årene at f.eks. hash, alkohol, sport, mad, shopping eller andre ting kan have en beroligende eller stimulerende effekt på deres indre uro eller manglende evne til koncentration. Det kan opleves som ”medicin” at overbruge disse elementer, og problemer som f.eks. misbrug og overvægt kan derfor, særligt i kombination med meget impulsivitet, være en konstant udfordring at holde for døren.


Får man en ADHD eller ADD diagnose, har man ofte et stort behov for at forstå, hvordan denne profil passer sammen med ens personlighed, hvad end man er barn, ung eller voksen.

Ca. 2 – 4 % af befolkningen har ADHD eller ADD.
Ca. halvdelen af de personer, der har en autisme – aspergers syndrom profil har også ADHD eller ADD.
container_bottom
Psykolog Elisabeth Christensen
Tlf: 31 66 46 60
E-mail: mail@ec-psykolog.dk
Autoriseret af Psykolognævnet
Medlem af Dansk Psykologforening
Registreret hos Sygesikringen Danmark
Kornvænget 1A
3650 Ølstykke
CVR nr: 3373 4727